16 november 2009

ELTEL NETWORKS FIBRISERAR BJÖRN
Arbetet med att fibrisera Björns har nått så långt att över hälften av våra medlemmar idag har tillgång till digital television, bredband och IP telefoni. Med anledning av leveransförseningar av fiber till etapp 1, som har en grövre kanalisation, har ElTel prioriterat att blåsa in fiber i den nya mikrokanalisationen som finns på etapp 2.

I stort sett samtliga fastigheter på andra sidan järnvägen har också fått fiberanslutning.

Enligt plan kommer även Western Farm och boende ut mot gränsen mot Buddbyn att nästa år få fiberanslutning. Viktigt är dock att så många som möjligt inom detta område blir medlem i BIT.

ElTel Networks tekniker gör ett fantastiskt arbete. Deras insatser kan delas upp i ett antal viktiga delmoment som framgår av nedanstående bilder. Från den så kallade ”noden” eller huvudskåpet med alla switchar, via dragbrunnar till fördelningsskåp, för att slutligen anslutas i fiberconvertern i ditt hem.

Klicka på bilden om du vill se en förstoring.

Fredrik Jonsson håller koll på överkopplingen/patchningen i huvudskåpet så att din fiber som kommer in på höger sida hamnar på rätt switch på den vänstra sidan. Från switchen har du som medlem din egen fiber fram till bostaden.

Fredrik (på bild) och Greger är de som besöker Er och överlämnar elektronisk utrustning och ger installationshjälp.


Håkan Brännström från företaget BAM
ser till att kanalisationen kommer ner i fjärrvärmeschakten fram till din fastighet.


I denna vagn fördelas och skarvsvetsas grovfibern till fördelningsskåpen.

I vagnen arbetar Åke Krutrök. Vart än han utför sitt arbete känner han sig alltid välkommen och som en pionjär och ”nutidens rallare”. Fördelar grovfibern till fördelningsskåpen. Svetsar 4 st fibrer samtidigt. Viktigt att detta arbete utförs med hög precision.


Fördelningsskåp


Från fördelningsskåpet blåser Hans Routuvaara in fibern i kanalisationen fram till ditt hus.


I bussens inre arbetar Hans. Som längst har han blåst en fiber ca 700 m i en mikrokanalisation fram till BSK:s f.d. skidstuga.

Bredbandskåp
Håkan Westring ser till att fibern svetsas på ett korrekt sätt
för anslutning till fiberconvertern i ditt hem.

Nu har fibern från din bostad en obruten kontakt med huvudskåpet (noden). Efter en kontrollmätning av motståndet i fibern är det dags för idrifttagning.

Eftersom fibern inte leder ström kan du och din utrustning känna sig trygg för åsknedslag via fibern.

/Christer